De zoutkristallengroeiwedstrijd gaat al weer het achtste seizoen in. De zoutbokaal is inmiddels al vijftien keer uitgereikt: dat betekent dat we een echte zoutige hall of fame hebben. Hieronder zie je alle trotse winnaars van de afgelopen jaren.

 

2008 - Martijn van Assen

 

Martijn won de eerste zoutkristallengroeiwedstrijd. Met zijn spinneweb van zout en zijn wetenschappelijke aanpak wist hij de jury te overtuigen. De herfst inspireerde Martijn om kastanjes te gebruiken in zijn ontwerp.

 

2009 - Robert Jansen 

Robert verraste de jury met een Eifeltoren van zout. Hij gebruikte maarliefst 15 liter zoutoplossing! Zijn prachtige kristal samen met een prima logboek en professionele presentatie, leverden hem de zoutbokaal 2009 op. Voor de deelnemers 2010 een waarschuwing: Robert doet weer mee. Hij heeft zijn ontwerp al klaar, maar hij houdt het nog even geheim. Zijn tip voor de concurrentie: "Je moet er veel plezier in hebben".

 

2010 (Oldenburg) - Anika Budde & Milena Ottersberg

salzgewinner

In het voorjaar van 2010 vond er al een zoutkristallengroeiwedstrijd plaats in Oldenburg (Duitsland). Net als Robert, kozen Annika en Milena voor een ontwerp op basis van een bestaand bouwwerk: ze maakten de Golden Gate bridge in het zout. Met dit ontwerp wonnen ze de eerste Duitse zoutbokaal.

 

2010 - Suzanne Schootstra

 

Suzanne cirkeltrio

Suzanne Schootstra uit Rottevalle heeft met haar zoutkristal "cirkeltrio" de derde editie van de Zoutkristallengroeiwedstrijd gewonnen. Juryvoorzitter Anke Terwisscha van Scheltinga was onder de indruk van Suzannes wetenschappelijke aanpak: "Ze presenteerde heel duidelijk en heeft haar logboek goed bijgehouden. Ze zou hier zo bij ons op de universiteit kunnen werken."

 

2011 (Oldenburg) - Julia Röben

 foto

Net als in 2010 waren kinderen in de omgeving van Oldenburg (Duitsland) al in het voorjaar in de ban van het zout. De winnaressen van vorig jaar, Annika en Milena, bereikten opnieuw de finale, maar dit keer ging Julia Roben er met de Duitse zoutbokaal vandoor. Je ziet haar in het midden van de foto met haar zoutzonnebril!

.

2011 (Noord) - Sanne Kloosterman

Sanne Kloosterman heeft de vierde editie van de Noordelijke Zoutkristalgroeiwedstrijd op haar naam geschreven met haar wigwam van zout. De concurrentie was hevig, aldus juryvoorzitster Anke Terwisscha van Scheltinga: "Dit was voor de jury de moeilijkste finale tot nu toe. Sanne blonk uit in haar wetenschappelijke aanpak." Sanne bekeek haar kristallen bijvoorbeeld onder een microscoop.

.

2011 (Overijssel) - Rolf Boesjes

Rolf Boesjes is de eerste Overijsselse Zoutkampioen. De negenjarige kristalliefhebber van de Lonneker Daltonschool ging er met de hoofdprijs vandoor. Hij imponeerde de jury met zijn wetenschappelijke presentatie en mooie kristal. "Een echte wetenschapper in de dop", zo vat zoutdirecteur en jurylid Egbert het optreden van Rolf samen.

 

2012 (Noord) - Berber Otter

 

Berber Otter van 't Tweespan in Drachten heeft met haar sneeuwkristal van zout de zoutbokaal 2012 editie Noord in de wacht gesleept. In haar presentatie doorliep ze deskundig alle stappen van haar zoutexperiment. De jury was niet alleen onder de indruk van de presentatie, maar ook van het prachtige kristal: Berber gaf haar kristal kleur door het uit verschillende kleuren zoutoplossing te laten groeien.

2012 (Amersfoort e.o.) - Lianne Poolen

Lianne Poolen van de Rehobothschool in Nijkerk is de eerste zoutkampioen in de regio Amersfoort. Lianne kon wegens ziekte zelf haar kristal in de vorm van een ijshoorntje jammer genoeg niet verdedigen, maar ze had twee goede vrindinnen gestuurd. De jury was onder de indruk van het kristal. Juryvoorzitter en strooizout-expert Rolf: "Het idee van een ijsje, ook kristallen, vonden we heel mooi. Het logboek was wetenschappelijk en de presentatie was erg goed en duidelijk. 

 

2012 (Overijssel) - Joanne Maljaars

Joanne Maljaars van de Banisschool in Rijssen heeft de tweede editie van de Zoutkristallengroeiwedstrijd in Twente gewonnen. Hierboven staat de troste winnares met de -elk jaar net iets andere- zoutbokaal.

 

2013 (Noord) - Laura Zijlstra en Iris Bosma (team lari)

 Team Lari

Rottevalle blijkt een ware kweekvijver voor Zouttalent: opnieuw gaan zouters uit dit plaatsje er met de zoutbokaal vandoor. Team Lari (Iris en Laura uit Rottevalle), presenteerden samen met nog acht andere zoutteams hun kristal voor de jury. De jury was onder de indruk van de vele experimenten die de dames uitvoerden naast het kristalgroeien.

 

2013 (Amersfoort e.o.) - Suus Rewinkel

Suus Rewinkel is in 2013 de beste zouter van Amersfoort en omgeving. Tijdens de finale wist ze vier andere zoutige top-teams achter zich te houden. Suus maakte een knielend meisje van klei omwikkeld met wol. Hierop groeiden kubusvormige zoutkristallen, maar ook bloemkoolvormige stukken en zelfs zoutvlokken!

 
 

2013 (Twente) - Danielle Rolleman

Danielle van de Brekeldschool in Rijssen is in 2013 tot Zoutkampioen van Overijssel gekozen. Haar kristal groeide op een figuur van pijpenragers en wol. Juryvoorzitter Adrie was zeer te spreken over de manier waarop Danielle te werk is gegaan: 'Danielle gaf een gestructureerde presentatie, had een wetenschappelijk aanpak en bovendien een goed logboek.'

 
 

2014 (Noord) - Femke en Ella

Jupiter met een sliert. Neptunus met een hoedje. Er verschenen zelfs twee geheel nieuwe sterren aan het heelal. En dit alles dankzij de groei van zoutkristallen. Femke en Ella, leerlingen van de Hagenhofschool uit Stadskanaal, wonnen daarmee de finale van de zoutkristalgroeiwedstrijd. De jury prees de experimenten, creativiteit en het gebruik van vele materialen door Femke en Ella. “In combinatie met hard werken en een goede presentatie levert dat jullie de eerste plaats op. En jullie hebben ons verrijkt met nieuwe woorden en planeten”, aldus juryvoorzitter en wetenschapper Anke Terwisscha van Scheltinga van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

2014 (Twente) - Danique en Sophie

Danique Boerrigter Sophie van der Wal uit Tubbergen mogen zich zoutkampioenen 2014 van Twente noemen. Ze wisten de jury te overtuigen met een prachtige zoutbloem. De teams lagen dichtbij elkaar, wat de keuze voor de jury er niet makkelijker op maakte. Juryvoorzitter Arie van Houselt: 'We hebben bij alle teams ontzettend mooie dingen gezien: creatieve ontwerpen, een wetenschappelijke aanpak, en goede samenwerking. Zeker op gebied van samenwerking blonken Danique en Sophie uit.'

 

 

2015 - Jij?


Sta jij dit jaar op deze plaats (alleen of met je groepje)? De Zoutkristallengroeiwedstrijd is weer van start, dus meld je snel aan via het menu aan de linkerkant!