Lustrumseizoen Zout Express van start

Maandag 3 september begon voor de leerlingen van F.T.Venemaschool uit Westerlee wel heel speciaal: 26 kinderen en meester Gerrit kwamen op de fiets naar de zoutboorlocatie aan de Tranendallaan in Westerlee. Op deze eerste ochtend na de grote vakantie kregen de bovenbouwers een workshop in de Zout Express en een rondleiding over het boorterrein. Als aftrap van het nieuwe zoutseizoen (alweer de 5e tour van de Zout Express door Noord-Nederland!) onthulden de leerlingen een spandoek samen met zoutdirecteur Egbert en zoutspecialist Hindrik. 

zoutstart 2012

 

Hoe maak je een zoutkristal?

Laat zien dat jij een echte wetenschapper in de dop bent. Doe mee met de zoutkristallengroeiwedstrijd: ga als een wetenschapper aan het werk en maak een zo mooi, apart, groot mogelijk zoutkristal. Hoe je een zoutkristal maakt laat zoutexpert Theo in het filmpje hieronder zien. 

 

Voor de Friese Zouters: het filmpje in het Frysk!

.

Rolf Zoutwinnaar Overijssel

Woensdagmiddag 11 januari was het zweten geblazen voor de zes finalisten van de Zoutkristallengroeiwedstrijd editie Overijssel. Op de UT presenteerden ze hun zoutkristal aan de jury. De finalisten kwamen niet alleen: alle teams hadden fans meegenomen, sommige met spandoeken en al. 

De negenjarige kristalliefhebber Rolf Boesjes van de Lonneker Daltonschool ging er met de hoofdprijs vandoor. Hij imponeerde de jury met zijn wetenschappelijke presentatie en mooie kristal. Zoutdirecteur en jurylid Egbert: "Rolf laat zien dat hij goed observeert en ook probeert te verklaren wat hij ziet. Kortom: een wetenschapper in de dop." Rolf wint een geheel verzorgde schoolreis voor de hele klas naar de Duitse zoutstad Luneburg. Bekijk hier alle finalisten!

.

 

.

.

 

 

.

 

Sanne winnares 2011!

Sanne Kloosterman uit Rottevalle heeft de Zoutkristallengroeiwedstrijd 2011 gewonnen met haar wigwam in zout. De jury was erg te spreken over de kwaliteit van de finalisten dit jaar. Juryvoorzitster Anke: “Dit was voor ons als jury de moeilijkste finale tot nu toe.” Uiteindelijk koos de jury drie provinciale winnaars uit: Kim en Chiel Zanting (uit Alteveer, Drenthe), Loeka Kroeske (uit Zuidhorn, Groningen) en Sanne Kloosterman (uit Rottevalle, Friesland). Van deze drie finalisten koos de jury Sanne als winnaar van de Zoutkristallengroeiwedstrijd Noord-Nederland 2011. Foto's van de finale vind je in het zoutige fotoboek. Bekijk hieronder de finalefilms!

.

 

.

 

.

 

Finalisten 2011 bekend!

 

De jury heeft negen finalisten geselecteerd voor de finale op 16 november. Kijk snel bij 'finalisten bekend' in het finalemenu!

.

Zout Express bij Tsjek

 

.

 

Zout Express voor het eerst in Twente

Bijzonder bezoek deze week in Twente: de Zout Express kwam voor het eerst in de provincie Overijssel. De premiere van de truck vond plaats in de zoutfabriek van AkzoNobel in Hengelo. Ook het zoutmuseum in Delden werd natuurlijk niet overgeslagen! Vanaf november bezoekt de Zout Express basisscholen in Twente.

.

.

Nobelprijs voor quasikristallen


Patroon van een quasikristal

De belangrijkste prijs in de wetenschap, de Nobelprijs, gaat dit jaar naar de Israëlische professor Dan Shechtman. Hij krijgt de Nobelprijs voor de scheikunde voor de zijn ontdekking van quasikristallen. Een echte kristalexpert dus. Of toch niet? Quasi betekent immers 'namaak'; bestudeerde hij dan geen echte kristallen? Jawel, hij ontdekte zelfs iets heel bijzonders!

In normale kristallen zitten de kleinste bouwstenen, atomen, volgens een vast patroon naast en boven elkaar. In je zoutkristal bijvoorbeeld zitten natrium- en chloride-ionen keurig in een vaststaand rooster. Maar Shechtman ontdekte dat dat niet bij alle kristallen zo is. De kristallen die hij bestudeerde hadden heel andere patronen (zoals op het plaatje), maar ze vormden wel echte kristallen. Hij noemde deze gekke kristallen daarom quasikristallen.

.

 

 

Zout Express rijdt weer

 

Maandag 19 september was het dan eindelijk zover: de Zouttour 2011 ging van start met een compleet nieuwe Zout-Express. De truck maakte haar opwachting bij de Koningin Beatrix school in Meppel. Zoutdirecteur Egbert reisde speciaal uit Delfzijl om samen met de leerlingen van de school de nieuwe truck in te wijden. 

.

 

Opening 2011

.

 

Hoe groei je een zoutkristal?

Laat zien dat jij een echte wetenschapper in de dop bent. Doe mee met de zoutkristallengroeiwedstrijd: ga als een wetenschapper aan het werk en maak een zo mooi, apart, groot mogelijk zoutkristal. Hoe je een zoutkristal maakt laat zoutexpert Theo in het filmpje hieronder zien. Je kunt Theo's eigen zoutkristal ook live bekijken op deze pagina.

 

Voor de Friese Zouters: het filmpje in het Frysk!

.

eerste schep

Klaar voor de start!

Het zoutmannetje is er klaar voor: je kunt je weer aanmelden voor de zoutkristallengroeiwedstrijd 2011. Aanmelden is heel simpel: ga in het menu hier links naar "Jezelf aanmelden". Nadat je je gegevens hebt ingevuld kun je direct inloggen. Meld je snel aan, de inschrijving sluit namelijk op 24 september.

De eerste schep

Ook de voorbereidingen voor de Zout Express zijn in volle gang. De truck krijgt een heuse zoutvloer, daarbij is de eerste schep van wezenlijk belang! 

Het truckrooster is inmiddels bekend: bekijk hier welke scholen de Zout Express bezoekt.

 

.

 

 

Zout uit Groningen

De inwoners van Westerlee in de provincie Groningen wonen op een gigantische ondergrondse zoutberg. AkzoNobel haalt dit zout uit de grond. Door buizen wordt zoet water onder hoge druk in de grond gepompt. In dat water lost het zout op. Deze pekeloplossingwordt vervolgens weer naar boven gepompt. Vanuit Westerlee gaat het door een pijpleiding naar een fabriek van AkzoNobel in Delfzijl. Daar wordt de ruwe pekeloplossing gezuiverd, ingedampt en gedroogd, zodat aan het einde van het proces schoon zout overblijft. Lees hier het hele artikel uit het Dagblad van het Noorden...

.

 

Zoutexcursie naar Lüneburg voor Winnares 2010

Maandag 28 maart was het dan eindelijk zover: Suzanne Schootstra, winnares van de Zoutkristallengroeiwedstrijd 2010, verzilvert haar prijs: met de hele klas op excursie naar de Duitse zoutstad Lüneburg. Met een bezoek aan de universiteit Oldenburg, een heus zoutzwembad, het Duits zoutmuseum, een scheepslift en meer!

Lees hier het hele verslag...

 

Zoutkristallengroeiwedstrijd in Duckstad

Je hebt het vast gelezen: ook Duckstad is in de ban van het zout. Lees hier de hele strip!

(© Disney)

.

Rivieren steeds zouter door het droge weer

 

droogte

Het is droog in Nederland. Het water in rivieren zoals de Rijn en de Maas staat erg laag. Normaal gesproken staat het water pas aan het einde van de zomer zo laag. Ook de regen van de afgelopen week is lang niet genoeg om het tekort aan te vullen. Doordat het water in de rivieren zo laag staat, stroomt zeewater steeds verder het land in. Maar dat zeewater is natuurlijk zout! Voor de planten is dat een slechte zaak. Planten kunnen namelijk niet goed tegen zout. Lees meer ......

.

 

Gas in lege zoutkoepels

Wat doe je met de lege ruimte die in ondergrondse zoutlagen ontstaat als je het zout naar boven hebt gehaald? De gasunie weet er wel raad mee: ze stoppen er gas in.  In Zuidwending (Groningen) heeft AkzoNobel al zo'n 40 jaar lang zout gewonnen en zijn dus grote lege ruimtes in de zoutlaag ontstaan, ook wel zoutkoepels genoemd.  De Gasunie gaat deze zoutkoepels nu gebruiken om gas in te bewaren. Hierdoor heeft de Gasunie altijd een extra vooraadje gas. Handig als het erg koud is en iedereen de kachel wat hoger zet!

.
Wil je meer weten over gasopslag in zoutkoepels? Tot 27 maart kun je in het Veenkoloniaal Museum in Veendam een tentoonstelling bezoeken over gas in de zoutkoepels.

.

.

Deze winter al weer veel zout gestrooid

Alle sneeuw zorgt voor veel gladde wegen. Een topjaar dus voor de Nederlandse zoutstrooiders. Net zoals vorige winter trouwens: nog nooit is er zoveel zout op de weg gestrooid als afgelopen jaar. Zout daar Zit wat in: ook in de winter!

 

Klik hier voor een leerzame zoutpagina van het Dagblad van het Noorden!

 

.

.

 Suzanne winnares Zoutkristallengroeiwedstrijd 2010

Suzanne Schootstra uit Rottevalle heeft met haar zoutkristal "cirkeltrio" de derde editie van de Zoutkristallengroeiwedstrijd gewonnen. De concurrentie was dit jaar groot. Maarliefst tien groepjes presenteerden hun ontwerp tijdens de finale in Groningen. Juryvoorzitter Anke Terwisscha van Scheltintga is onder de indruk van de inzendingen: "De kwaliteit van de zoutkristallen is nog niet eerder zo hoog geweest." Bij de jury maakte Suzanne grote indruk. Anke: "Ze presenteerde heel duidelijk en heeft haar logboek goed bijgehouden. Ze zou hier zo bij ons op de universiteit kunnen werken." Suzanne wint naast de zoutbokaal 2010 een schoolreis voor de hele klas naar het zoutmuseum in Luneburg (Duitsland). Bekijk hier de film!

.

 

.

 Zout uit de brakke rivier

Zout dat bij volle maan wordt gewonnen, mannen met buitenmodel harken, een idyllisch stadje aan een rivier- monding. In Maldon, aan de overzijde van de Noordzee, doen zoutwinners het nog ouderwets, dat werken aan het wonder van zout uit zee. Met prachtige vlokken als resultaat.

Lees hier het hele artikel uit het Dagblad van het Noorden....

.

.

Zoutkristallengroeiwedstrijd 2010 van start!

De Zoutkristallengroeiwedstrijd 2010 is nu echt begonnen! Laat zien dat jij een echte wetenschapper in de dop bent: maak een zo mooi mogelijk, groot mogelijk of een heel apart zoutkristal. Je maakt kans op een echte zoutbokaal! Hoe je een zoutkristal maakt laat zoutexpert Theo in het filmpje hieronder zien.

 

Friese zouters opgelet: klik hier voor de Friese versie!

.

Nu al volop strooizout op voorraad

Waarschijnlijk heb je inmiddels zelf al voldoende zout ingeslagen voor je kristal. Ook de mensen van Rijkswaterstaat die 's winters de wegen strooien, hebben al een hele voorraad zout ingeslagen. In totaal hebben ze maar liefst 90.000 ton zout in de zoutloodsen zitten. Dat zijn zo'n 90 miljoen kilopakken zout! Rijkswaterstaat legt een zoutvoorraad aan om komende winter genoeg zout te hebben om de Nederlandse wegen te strooien. De voorraad is een stuk groter dan vorig jaar:  in 2009 zat er nog "maar" 60.000 ton in de loodsen. Maar Rijkswaterstaat heeft geleerd van de laatste winter, toen het strooizout in Nederland op was. "Dat willen we dit jaar voorkomen" zegt Rijkswaterstaat.

.

Zout Express rijdt weer!

Maandag 30 augustus was het zover: de Zout Express vertrok richting Friesland voor de aftrap van een zoutige rondgang langs basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe. In de truck geeft zoutexpert Theo Jurriëns een leerzaam zoutcollege en kun je leuke zoutproefjes doen. 

Op de eerste dag bezocht de Zout Express de Friese plaatsen Burum en Kollumerpomp.  Er was een zware delegatie van AkzoNobel aanwezig en zelfs de juryvoorzitter kwam even kijken! Jaap Mulder van AkzoNobel gaf het officiële startschot: samen met leerlingen van CBS "Op de hoogte" hing hij een spandoek met de slogan "Zout. Daar zit wat in" aan de truck.

 

zoutmijn

.

Salzwelten bij Hallein

Nog een dikke maand en dan start weer het "zout" seizoen en dat betekent dat we alweer een beetje in de stemming moeten komen. Wat is dan beter dan een bezoek aan een echte zoutmijn in Oostenrijk. En eigenlijk ook een beetje Duitsland, want we gingen zelfs de grens over.

Lees verder en bekijk de foto's!

.

Ondergrondse zoutstad

In het Poolse dorpje Wieliczka is een heuse ondergrondse stad gebouwd in een zoutmijn! Het zout zit er overal. Je likt met je vinger langs de muur en zout is je vinger. Overal groeien zoutkristallen aan de wanden en op sommige plekken groeien zoutstengels uit het plafond als mooie dunne zoutdraadjes. Na drie maanden groei worden ze afgeknipt, ze zouden kunnen vallen en bezoekers kunnen verwonden. De  mijn staat vol met standbeelden: ook helemaal van zout!

Lees verder om het hele reisverslag te bekijken....