Wat is de zoutkristallengroeiwedstrijd?

    Een wedstrijd waarin kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool proberen een zo mooi, groot, bijzonder... mogelijk zoutkristal te maken. De wedstrijd wordt georganiseerd door AkzoNobel, de Rijksuniversiteit Groningen, het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Voor wie is deze wedstrijd?

    Voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Er doen alleen basisscholen uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel mee.

Hoe maak je een zoutkristal?

    Hoe je een zoutkristal maakt, staat beschreven in onze lesbrief en in dit filmpje.

Wat mag je allemaal gebruiken om een zoutkristal te maken?

    Je maakt de zoutoplossing van keukenzout en water. Hier mag je ook nog een kleurstof aan toevoegen, maar verder niks! Je figuur mag je overal van maken, maar let erop dat je figuur water op moet kunnen zuigen!Anders kunnen er namelijk geen zoutkristallen groeien.

Hoe lang duurt het voordat je zoutkristallen krijgt?

    Dat verschilt. Hoe meer zout je oplost, hoe sneller het gaat. Als je je figuur op een warme plek zet, gaat het ook sneller. Soms zie je na een paar dagen al kleine kristalletjes, soms duurt het een paar weken. Geef niet op als het lang duurt! De winnaar van 2008 (Martijn van Assen) zag ook heel lang niets groeien, maar uiteindelijk kreeg hij toch hele mooie kristallen.

Doe je met een groepje mee of alleen?

    Je mag met maximaal vier kinderen in een groepje zitten. Één van de kinderen vertegenwoordigt het groepje. Hij of zij houdt het blogboek bij. Je hoeft niet in een groepje te werken: als je liever alleen werkt, mag dat ook.

Hoe log je in?

    Eerst moet je jezelf aanmelden (zie hieronder). Als je jezelf hebt aangemeld, kun je linksonder op de hoofdpagina inloggen. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je hebt gekozen toen je jezelf aanmeldde.

Hoe meld je je aan?

       Klik op 'Jezelf aanmelden!' Hierbij moet je een aantal dingen invullen, waaronder je emailadres en een gebruikersnaam. Ook moet je een wachtwoord kiezen, waarmee je iedere keer kunt inloggen. Onthoud je wachtwoord goed! Zodra je je hier hebt aangemeld, doe je mee met de wedstrijd en kun je stukjes schrijven in je eigen blogboek. Hieronder zie je hoe je jezelf kunt aanmelden.

 

Wat is het blogboek?

    Het blogboek is het logboek dat je voor de zoutkristallengroeiwedstrijd gebruikt. Het is een logboek in de vorm van een weblog (afgekort: blog). Daarom heet het een blogboek.

Wat is een logboek?

    Een logboek is een boek waarin wetenschappers hun experimenten opschrijven. Hierin schrijven ze alles op wat ze doen, welke materialen ze gebruiken, wat ze zien gebeuren tijdens het experiment en - heel belangrijk - ook alles wat er fout gaat! In de zoutkristallengroeiwedstrijd moet je ook een logboek bijhouden. Hierin schrijf je onder andere op wat je doet om je zoutoplossing te maken, hoe je figuur eruit ziet, na hoeveel tijd je kristallen ziet, enzovoort.

Hoe houd je je logboek bij?

    Begin bij alles wat je opschrijft met de datum, of schrijf op hoeveel dagen je al met je experiment bezig bent. Verder schrijf je alles op wat je doet, welke materialen je gebruikt, wat je ziet gebeuren tijdens het groeien en alles wat er fout gaat. Je schrijft bijvoorbeeld op wat je doet om je zoutoplossing te maken, hoe je figuur eruit ziet, na hoeveel tijd je kristallen ziet, enzovoort. Ook is het slim om vaak foto's en filmpjes te maken en die in je blogboek te zetten.
    Er staan twee voorbeeldlogboeken op de site (Daphne en Douwe). Hiervoor moet je alleen wel eerst inloggen.

Hoe kan ik plaatjes toevoegen aan mijn tekst?

    Dat kan op verschillende manieren. Je kunt zelf plaatjes (en andere bestanden) uploaden. Dit doe je door in je blogboek naar "Foto's en Filmpjes" te gaan en dan op "Nieuw bestand uploaden" te klikken.
    Je kunt ook plaatjes toevoegen aan de tekst van je blogboek. Zoutman doet voor hoe het moet! Kijk maar op zijn profiel.

Wat voor bestanden kan ik uploaden?

   Je kunt van alles uploaden, zoals foto's en filmpjes, maar ook teksten die gemaakt zijn in Word of presentaties in Powerpoint. Gebruik je eigen creativiteit om een zo mooi mogelijk blogboek te maken.
   Dit zijn alle bestandstypes die je kunt uploaden: jpg, gif, png, zip, doc, pdf, txt, ppt, wmv en mpeg.

Wat moet ik doen als ik niet wil dat andere kinderen kunnen zien wat ik gedaan heb?

    Dat kan alleen door bestanden te uploaden en die bestanden geheim te houden. Iedereen die ingelogd is, kan lezen wat je in je logboek schrijft, maar je bestanden kun je geheimhouden. Dat doe je zo: nadat je je bestand hebt geuploaded, kun je op het icoontje 'Geheimhouden' klikken. Dat icoontje ziet er zo uit: Geheim houden.

Het staat onder ieder bestand, samen met nog drie andere icoontjes. Zodra je erop geklikt hebt, kunnen alleen jij en de jury het bestand nog zien.

Wie kunnen mijn geheime bestanden zien?

    Alleen jij en de jury.

Wanneer is de finale?

    De finale voor Groningen, Friesland en Drenthe is op woensdagmiddag 2 november 2016 te Groningen

Waar is de finale?

    De finale is in dit jaar in Assen.

Hoeveel kinderen mogen meedoen met de finale?

    Maximaal tien. De jury kiest welke kinderen mee mogen doen.

Hoe kiest de jury wie er wint?

    Dat weet alleen de jury zelf. Zorg er in ieder geval voor dat je een mooi, creatief zoutkristal maakt en dat je je logboek nauwkeurig bijhoudt!Ook je presentatie tijdens de finale is belangrijk.

Wat kun je winnen?

  
 De winnaar wint een unieke, zoutige VIP-reis.

Wat is AkzoNobel?

    AkzoNobel is een groot chemisch bedrijf dat veel verschillende dingen doet. Één van die dingen is zout winnen in Oost-Groningen en Twente, maar ze maken ook verf, plastic en nog veel meer dingen die je om je heen ziet.

Hoe komt zout in de grond terecht?

    Vroeger was hier een grote, zoute zee. Hierover kun je hier meer lezen.

Wat kun je allemaal met zout?

    Heel veel! Bekijk de zoutposter maar eens!

Waarom komt de Zout Express niet bij ons langs?

   
Er zijn heel veel scholen die graag willen dat de Zout Express bij hun langs komt. Helaas kunnen we niet bij al die scholen langs. We moeten dus een aantal scholen teleurstellen.